Bankieren dreigt binnenkort duurder te worden. De banken onderzoeken hoe zij de bankentaks en andere stijgende kosten kunnen doorrekenen aan hun klanten. Duurder elektronisch bankieren is een denkspoor.



Volgens de topman van Febelfin (de topman van de federatie van de financiële sector) kampt de banksector niet alleen met de bankentaks, maar ook met zwakkere winstmarges. En dus bezinnen zij zich over manieren om de marges groter te maken, zo zegt Michel Vermaerke aan De Morgen.

Vermaerke heeft het onder meer over het elektronisch betalingsverkeer. Op dat vlak is ons land niet alleen één van de goedkoopste landen in Europa, maar ook één van de meest geavanceerde. Daar zit dus nog marge op. En dus, zegt Vermaerke, zullen er 'wellicht kosten aangerekend worden op dat betalingsverkeer.'

Daarnaast zorgt de lagere rente er natuurlijk ook voor dat de eerste banken al de rente op de spaarboekjes verlagen. Zo kondigde ING aan dat de getrouwheidspremie op dat boekje vrijdag een kwart procent verlaagt.

Een verhoging van de rentevoeten voor woonkredieten is ook nakend.

(belga)
Foto archief
.